Sverigedemokraterna anklagar Socialdemokraterna att ljuga om att vara motståndare till så kallade tvångsrenoveringar av villor. “Era förbannade lögnare”, skriver partiets EU-parlamentariker Charlie Weimers på plattformen X.
Bakgrunden är ett direktiv om byggnaders energiprestanda som beslutades av EU-parlamentet i mars i år. Enligt direktivet ska samtliga byggnader i EU “omvandlas till nollutsläppsbyggnader senast 2050”.
De exakta kraven har omformulerats flera gånger sedan december 2021, då det ursprungligen presenterades, men enligt den version som antogs i våras ska samtliga hus i EU nå energiklass E senast 1 januari 2030 och klass D tre år senare. Det gäller även privatpersoners villor.
Slutmålet är “en ny vision för byggnader: nollutsläppsbyggnaden, vars mycket låga energibehov helt täcks av energi från förnybara energikällor”, heter det i direktivet. En del av den “europeiska gröna given”, som är tänkt att omvandla Europa till ett klimatparadis.
Tvångsrenoveringar för hundratusentals
Kritiker har varnat för att de nya klimatkraven leder till att villaägare tvingas renovera sina hus för hundratusentals kronor för att uppfylla kraven. Något som många inte har råd med, eller som i praktiken är mycket svårt att uppnå.
Svenska villaägare skulle potentiellt dessutom drabbas extra hårt, eftersom villor i Sverige generellt sett redan är energieffektiva och välisolerade. I synnerhet jämfört med hus i länder som till exempel Nederländerna, Belgien och Frankrike.
EU-förslaget tar nämligen inte hänsyn till de olika ländernas individuella förutsättningar, utan “den lägsta energiklassen G definieras som de 15 % byggnader som har sämst prestanda i varje medlemsstats nationella byggnadsbestånd”, står att läsa i direktivet.
Det gör att en given energiklass i ett land innebär något annat än samma energiklass i ett annat. Och länder som tidigare varit duktiga på att bygga energisnåla hus straffas genom att avkrävas ytterligare åtgärder som kan vara mycket dyra eller till och med omöjliga att förverkliga.
Så röstade partierna
När EU-parlamentet röstade om energidirektivet i mars röstade ledamöter från tre svenska partier; Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ja till de tuffare kraven.
Fem partier röstade istället nej; Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.
Karin Karlsbro, ledamot för Liberalerna, avstod från att rösta.
Sedan EU-parlamentets omröstning i mars har många villaägare i Europa, kanske inte minst i kalla Sverige, oroat sig för hur de nya kraven kommer drabba deras privatekonomier, och om de kommer ha råd att bo kvar i sina hus.
“Vi gjorde det”
Missnöjet mot de nya EU-kraven har jäst i månader, och i torsdags förra veckan revs plötsligt direktivet upp i en “preliminär överenskommelse” mellan EU-kommissionen och EU-parlamentet. Målsättningen är fortfarande en energieffektivisering av EU:s byggnadsbestånd, men några bindande krav för enskilda husägare finns inte längre kvar och ursprungsförslaget från 2021 ska “revideras”, heter det nu.
Dagen efter EU-beskedet gick Socialdemokraterna ut i sociala medier och presenterade, under rubriken “Vi gjorde det!”, det stoppade direktivet som en socialdemokratisk seger.
“Nu kan Sveriges småhusägare andas ut, ingen kommer bli tvingad att renovera sitt hem. Vår fajt lönade sig. Ett EU-förslag som syftat till att minska energianvändningen innehöll obligatoriska renoveringskrav på många småhus”, skrev partiet på bland annat Facebook.
“Nu slopas renoveringskraven. Istället kommer EU-förslaget fokusera på att ge stöd till de som vill men inte har råd att energieffektivisera sitt hem. Det är en viktig framgång för Sverige och svenska folket.”
“Era förbannade lögnare”
Socialdemokraternas sociala medier-utspel har fått Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers att gå i taket.
“Era förbannade lögnare. Ni röstade för tvångsrenoveringar som skulle tvinga svenskar från hus och hem. Jag vet. För jag satt mitt emot er när ni gjorde det”, skriver han på X, tidigare Twitter.
Samnytt har sökt Socialdemokraternas EU-parlamentariker Helene Fritzon, som inte har svarat. Däremot ger hon en skriftlig kommentar till den partinära tidningen Aftonbladet, där hon anklagar Weimers för en “smutskastningskampanj”.
“Vi röstade för att ta frågan vidare till förhandling och precis som vi kämpat för i regering, riksdag och i Europaparlamentet slipper nu svenska småhusägare obligatoriska renoveringskrav. Istället för att glädjas åt förhandlingsframgångarna å svenska folkets vägnar verkar Weimers mest besviken över att hans smutskastningskampanj nu motbevisats”, skriver hon.
Röster i EU-parlamentet
Så röstade samtliga EU-parlamentariker i EU-parlamentet gällande direktiv A9-0033/2023 den 14 mars 2023. Svenska parlamentariker understrukna med rött.
LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Här är förklaringen till påstådda nazi-hälsningen