Framtidens skandinaviska vintrar kommer att bli lika de på 70- och 80-talet med mer kyla och is. Det spår den australiensiska klimatforskaren Martin Jucker och två kollegor. Skälet är ett vulkanutbrott 2022.
Senaste gången Öresund frös till is var för 30 år sedan men snart kan det vara dags för isbrytare i området igen.
I maj 2024 publicerade Martin Jucker vid University of New South Wales i Sydney med kollegorna Chris Lucas och Deepashree Dutta sina slutsatser i Journal of Climate där man förutspår en nedgång i skandinaviska vintertemperaturer.
LÄS ÄVEN: MP vill höja skatten för att rädda klimatet: “Mänsklighetens största kris”
De kallare vintrarna har byggts upp under tre års tid efter ett stort vulkanutbrott. Den 15 januari 2022 exploderade undervattensvulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai i södra Stilla havet.
Klimatet i Europa sägs ha påverkas starkt av den globala uppvärmningen och under de senaste 50 åren har vintertemperaturerna stigit med 1-3 grader med den största ökningen längst i norr.
Men nu är det frusna vattnet vid horisonten igen och Martin Jucker är säker på sin sak: Skandinavien står inför betydligt kallare tider med svalare vintrar mot slutet av decenniet, säger han till Science Illustrated.
Kylande effekt denna vinter
Stigande temperaturer har haft en inverkan på antalet längre perioder av frostigt väder som gör att ett tjockt istäcke utvecklas i skandinaviska vatten. Under de senaste 50 åren har det varit nio sådana vintrar i Östersjön, varav den senaste inträffade för tolv år sedan.
Forskarna förväntar sig att Skandinavien börjar se en kylande effekt redan vintern 2024-2025, vilket sänker vintertemperaturerna med i genomsnitt 1-2 grader mot 2030.
Ett temperaturfall på 1,5 grader innebär att Skandinavien återgår till klimatet på 1970- och 1980-talen, då fem vintrar hade iskalla temperaturer, mycket snö och tjock is på Östersjön.
Mer molnigt och regnigt
När temperaturen stiger faller mer regn och mindre snö och av de platser där förändringarna är mest påtagliga är i Östersjön.
På andra håll i Europa kommer det också att ske mindre förändringar i vintervädret. Europa blir lite mer molnigt och regnigt, förmodligen på grund av en förändring i jetströmmen, enligt Jucker.
Klimatkrisen en bluff
Tidigare i år rapporterade Samnytt om Patrick Moore som var en tidig medlem i, och ordförande för, Greenpeace Kanada. I mitten av 80-talet lämnade Moore organisationen som han i dag är starkt kritisk till. Den påstådda klimatkrisen menar han är en bluff.
– För det första är det inte för varmt nu. Det är en av de kallaste perioderna i jordens historia.
– För det andra är CO2 i atmosfären nu lägre än det har varit under nästan hela jordens historia.
– Det tredje du behöver veta är att all CO2 som vi lägger ut i atmosfären, var kom den ifrån? Hur kom det in i fossila bränslen? Genom att växter drar ut det ur atmosfären och haven. Planktonet i havet, växtligheten på land, förvandlades till kol, olja och gas.
LÄS ÄVEN: Tidigare Greenpeace-topp: Klimatkrisen är en bluff