Kinesiska ingenjörer har utvecklat en ny typ av batteri baserat på kärnkraft som ger energi i 50 år utan att behöva laddas om. Ambitionen är att det ska användas i framtidens elbilar.
Det är det nya kinesiska företaget Betavtolt som nyligen meddelade att de uppfunnit och skapat det första kärnkraftsbatteriet som är klart för civilt bruk.
Det första batteriet är 15 mm på längden och bredden och fem millimeter på höjden. Den första versionen producerar tre volt under en period av 50 år. Enligt Carup använder batteriet isotopen Nickel 63 och insidan är radioaktiv men är inkapslad och ger ingen strålning.
Inuti finns ingen kärnreaktor utan energin från isotoperna som sönderdelas fångas upp och omvandlas till elektricitet med hjälp av halvledare.
Principen är inte ny utan har utvecklats av Nasa men tidigare krävde batteriet speciell övervakning och genom att använda en mer stabil radioaktiv isotop har forskarna kunnat skapa en säker miniatyr av den gamla tekniken.
Bara koppar kvar
I dagsläget kan det nya batteriet passa exempelvis pacemakers men forskarna menar att tekniken är skalbar till avsevärt högre effekt och spänning.
Med fler mer kraftfulla batterier i ett batteripaket kan det i teorin användas till en elbil som alltså skulle kunna köras i 50 år. Dessutom påverkas det inte av extrem kyla och är inte brandfarligt. Då isotopen är förbrukad är det bara koppar kvar och batteriet är ofarligt.