På tisdagen presenterade den nya regeringen budgetpropositionen för 2023. Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) behöver regeringen fokusera på det viktigaste först och att Tidöpartiernas vallöften får komma i ”rätt läge”. Men budgeten välkomnas inte som något positivt från varken högern eller vänstern.
– Man går inte fram med den politiken man har gått till val på, säger moderaten Benjamin Dousa.

Annons

Regeringen lägger reformer för 40,4 miljarder kronor för nästa år och av dessa kommer 35 miljarder att riktas mot nya satsningar. Resterande fem miljarder ska täcka ökade kostnader inom befintliga budgetområden.

Sveriges nya finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade en budget som har fyra fokusområden. Stöd till hushåll och företag, välfärd, rättsväsendet samt en utbyggnad av försvaret. Hela budgetpropositionen går att läsa HÄR.

Vallöften förverkligas inte

Något kraftigare stöd till hushållen lyser med sin frånvaro. En sådan del är Tidöpartiernas stora vallöfte att sänka bränslepriserna mellan 5-10 kronor vid pump. När budgeten presenteras visar det sig inte bli någon större skillnad. Bland förslagen finns sänkt skatt på bensin och diesel med 6,7 miljarder kronor på att sänka literpriset på diesel och bensin med en krona.

LÄS ÄVEN: Regeringens valfläsk blev 14 öre sänkning vid pump

Men den egentliga prisskillnaden som svenskar kommer att få vid pumpen når inte ens upp till en hel krona. Nästan hela sänkningen ”äts upp” av att resterande skatt kommer att indexeras upp med inflationen. Med det menas att skatten kommer höjas med 10,68 procent från 1 januari 2023, vilket då ”äter upp” den större delen av regeringens prissänkning. Det rapporterar nättidningen Carup.

”Det kommer bli värre”

Det blir ingen sänkt skatt på arbete för låg- och medelinkomsttagare. Enbart ett jobbskatteavdrag för arbetande personer över 65 år. Vidare blir det heller inte sänkt skatt på sparande. Inför valet och även i Tidöavtalet utlovades en skattefri grundnivå upp till 300 000 kronor på ISK.

– Vi är i en tid som vi inte befunnit oss i på flera decennier. Alla som bor i Sverige kommer att få uppleva, och upplever redan nu, att det är tuffare tider. Det kommer att bli värre innan det blir bättre, sa finansminister vid pressträffen som går att se HÄR.

Miljarder rullar ut i bistånd

Samtidigt som satsningarna på hushållen lyser med sin frånvaro och regeringen framför att det ”kommer bli värre” – ligger Sveriges bistånd kvar på rekordhög nivå. Årligen skickar Sverige iväg över 50 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar till andra länder. Regeringen har nu beslutat att minska biståndet med blyga 7,3 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Slopa det internationella biståndet”

”Löser det viktiga först”

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skriver att regeringen har ”valt att lösa det riktigt viktiga först; stötta hushållen i tuffa tider och satsa på brottsbekämpning, försvar och välfärd”.

M-profil är kritisk

På flera håll och även från högern framförs kritik mot den nya regeringens budget. Benjamin Dousa, tidigare Moderata ungdomförbundets ordförande och numera vd hos tankesmedjan Timbro, är förvånad över budgeten.

– Det finns i princip inga reformer och man går inte fram med den politiken man har gått till val på. Den som jobbar och inte kör bil kan lika gärna till och med få högre skatt av den nuvarande regeringen, säger Benjamin Dousa till Aftonbladet och fortsätter:

– I valrörelsen var det ett väldigt högt tonläge från de fyra högerpartierna, och man sa att man skulle ändra inriktning på Sverige och politiken. Det här är i princip den förra regeringens politik som man har gjort lite småändringar på. Jag hade högre förväntningar än så.

S: ”Bryter sina löften”

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg hävdar att regeringen bryter de flesta av sina vallöften. Damberg framförde att han svårt att se vad som i grunden har ändrats.

– Jag har svårt att se vad som i grunden har ändrats i analysen jämfört med det som vi sa om det ekonomiska läget före valet, sa Damberg vid pressträffen.

– Man lovade väldigt mycket i valrörelsen från SD och från de högerkonservativas sida. Men nu när man presenterar budgeten då är det ett helt annat budskap, sa Damberg (S) till DN.

LÄS ÄVEN: SD:s valfläsk: ”10 kronor lägre dieselpris” – blev endast 1 krona