Många som kommer till Sverige hamnar i långvarigt utanförskap med arbetslöshet och bidragsberoende. Den beskrivningen stämmer dock inte in på Olena Mordovska från Ukraina.

Ett drygt år efter att hon kommit som flykting från hemlandet har Olena lärt sig svenska och fått jobb på neo-iva i Umeå – en avdelning där man intensivvårdar för tidigt födda barn.

Om vägen varit kort har den samtidigt varit kämpig. Fyra dagar i veckan har Olena rest mellan Storuman och Umeå – 46 mil tur och retur – för att lära sig svenska och göra sig anställningsbar i vårdyrket.

Flydde Putins invasionskrig

Olena hade inte mycket med sig när hon flydde Putins invasionskrig i hemlandet – förutom sin vårdutbildning. Men för att kunna jobba i yrket i Sverige måste hon lära sig svenska, ett språk hon inte överhuvudtaget kände till när hon kom hit på senhösten 2022.

Ett drygt år senare är svenskan fortfarande lite knackig men fullt tillräcklig för att hon ska kunna arbeta på den intensivvårdsavdelning för för tidigt födda barn där hon nu fått anställning. Språkkursen hon varje dag rest 46 mil för att gå har varit specialinriktad för vårdjobb i Umeå

– Jag fick jobbet som jag drömde om, säger en glad Olena Mordovska när SVT kommer på besök.

Fast besluten försörja sig själv

Från första dagen Olena anlände till Sverige hade hon siktet fast inställt på att fortsätta arbeta som sjuksköterska, det yrke hon hade hemma i Ukraina, och försörja sig själv och sin dotter som hon hade med sig. Olena tar även hand om sin mamma.

Det blir mer tid för familjen och vännerna nu när hon ”bara” behöver arbeta 40 timmar i veckan och inte spendera timmar varje dag på långa resor till och från språkutbildningen.

Inte rätt till SFI

I motsats till andra migranter har flyktingar från krigets Ukraina inte rätt till SFI. I Umeå har man som på många andra håll därför tvingats ansöka om särskilda medel för att anordna språkkurser för den här gruppen.

Kritik har riktats mot att SFI ofta inte är effektiv och att många tragglar i åratal med att klara kurserna. Det kontrasterar starkt mot de språkkurser som Umeå med flera kommuner anordnat för de ukrainska flyktingarna.

Många som lyckats

Olena är långt ifrån ensam om att snabbt lära sig så mycket svenska att hon kan börjar arbeta och försörja sig själv. Tvärtom har detta varit mer regel än undantag för de ukrainare som flytt till Sverige och gått kurser i yrkessvenska.

Utöver den vård- och omsorgsinriktade språkkurs som Olena gått finns i Umeå också specialkurser i svenska för jobb inom bland annat restaurang och service, pedagogisk verksamhet samt bygg, transport och lager.

Endast en ukrainare går sysslolös

Utfallet har varit extremt gott. Av 82 deltagare har 69 kommit i arbete eller yrkespraktik alternativt gått vidare till andra studier. Majoritet av de övriga har rest hem till Ukraina igen. Bara en person som gått någon av kurserna går idag utan sysselsättning.

Medan SFI finansieras av de svenska skattebetalarna bekostas de yrkesinriktade språkkurserna för ukrainska flyktingar av Europeiska Socialfonden.