Ett halvt dygn passerade tills personalen på äldreboendet i Uddevalla tog upp personen. Nu anmäls fallet enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Personen hade lagt sig ned på golvet i protest en natt och vägrat gå upp. Där lät personalen personen ligga kvar i tolv timmar utan vare sig mat eller omvårdnad, i stället tog man sedan denne direkt en dusch.

”Vid cirka klockan 03.00 natten mot den 8 november 2023 lägger sig brukaren självmant på golvet. Ett beteende som inte är ovanligt, något brukaren gör ibland som en protest när hen blir arg. Personal på natten lyckas inte att få upp brukaren från golvet då hen inte vill medverka”, står det i anmälan.

LÄS ÄVEN: Hade hemtjänst sex gånger om dagen – levde ändå i smuts, avföring och stök

Besökare som kom senare under dagen märkte att personen hade ont av att sitta men skälet till detta informerade personalen inte om. Dagen därpå konstaterades även att personen fått feber.

I utredningen pekar man på flera brister i personalens arbetssätt och bemötande. Avdelningen i fråga, som är inriktad på dementa, har dessutom personalbrist.