Miljontals skattekronor har under åren spenderats på siare, spåkärringar, psykiska medier, spökjakter, tänkarhattar, new age-vatten och en uppsjö andra ting kopplat till skrock, tro på det övernaturliga, ockultism och magi. Detta uppmärksammas kritiskt av Slöseriombudsmannen (Slöso) Philip Syrén som menar att betydande offentliga medel ”bokstavligen trollas bort”.

Ett exempel på sådant som offentliga aktörer ägnar sig åt men som inte hör hemma i ett samhälle grundat på vetenskap och upplysning är när polisen anlitar spåkärringar för att hitta försvunna personer och sökpatrullerna därför skickas ut på rena villospår.

Undergräver allmänhetens förtroende

Syrén menar att det, vid sidan om att vara slöseri med skattepengar, också undergräver allmänhetens förtroende för myndigheter och andra aktörer när de inte håller rågången gentemot ”trender inom mystik och new-age-metoder”. Skattemedel ska inte stödja pseudovetenskap, menar han.

En lista över skattefinansierat hokus pokus finns på en lista upprättad av föreningen Skattebetalarna som tarvar starka nerver att ta del av. De handlar sammantaget om miljontals bortslösade kronor av de pengar som medborgarna betalar in till stat, region och kommun.

– Det är skrämmande att detta har varit en återkommande trend i flera årtionden, säger Syrén i en kommentar till Tidningen Näringslivet.

Inkompetenta och vidskepliga upphandlare

Enligt Slöseriombudsmannen kokar det ned till inkompetenta och vidskepliga anställda med ansvar för upphandling.

Det är inte bara polisen som anlitar personer som hävdar sig ha övernaturliga krafter. På Skattebetalarnas lista finns ett snarlikt exempel där Försvarsmakten kallade in ett psykiskt medium till Militärhögskolan för att driva ut de spöken som någon ansvarfig trodde var orsaken till att kristallkronorna rasslade tavlor föll från sina krokar.

Syrén ser två huvudåtgärder för att få bukt med problemet. Det ena är att anställa kompetenta personer med fötterna på jorden som upphandlare. Det andra är att ge uppmärksamhet åt fenomenet så att allmänheten reagerar och sätter press på de ansvariga.

Ett tredje exempel på ovetenskapligt flum som Slöseriombudsmannen lyfter fram är när en vidskeplig inköpare på Region Kalmar köpte in new age-behandlat städvatten i tron att att det gav ”krispigare städytor”.

Tidöregeringen skärper kraven

Lite ljus i mörkret finns dock i form av den nya SD-stödda regeringen som lagt förslag på att vissa grundläggande vetenskapliga krav ska vara uppfyllda för att en organisation ska kunna få statliga bidrag.

För att svenskarna ska vara fortsatt villiga att betala världens högsta skatter, krävs det enligt Syrén att pengarna används till de kärnverksamheter som medborgarna tror sig betala för och inte till spökjägare och andra stollerier.