Flera studier av sociala mediers påverkan på framför allt unga har alla visat på att de är kopplade till ett sämre mentalt mående, och nu kommer ännu en studie som bekräftar detta.
Studien omfattade drygt 170 personer i åldrarna 18-29 under tre veckor som dessförinnan använt sociala medier i ungefär två timmar per dag. Deltagarna delades in i tre grupper. I den första fick de bara ägna 30 minuter om dagen åt sociala medier, i grupp två fick de bara använda medierna passivt och endast titta på andras inlägg medan den sista gruppen gjorde som vanligt.
– Här ville vi undersöka om ett passivt användande har positiva effekter på grund av att det leder till en minskad emotionell och social investering i vad som händer på sociala medier, till exempel genom hur andra reagerar – eller inte reagerar – på det innehåll man publicerar, säger Martin Wolgast, docent i psykologi vid Lunds universitet, till forskning.se.
Mer fokus och självkänsla
Skillnaderna mellan kontrollgruppen och de som förändrade sitt sociala medier-beteende blev enligt Wolgast överraskande stora.
Gruppen med begränsad tid på sociala medier, men även de som passivt använde dem, upplevde att de blev mer fokuserade och koncentrerade på andra saker i vardagen.
Den begränsade gruppen uppgav också minskade nivåer av nedstämdhet och stress, och hade dessutom bättre självkänsla.