Slutsatsen i en ny studie från Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, där man tittat på förekomsten av TBE hos svenskar i nio regioner, är att mörkertalet av fall med fästingviruset stort.
I studien använde man blodprover från 2 700 blodgivare och upptäckte att en till sju procent varit infekterade av TBE, som i värsta fall kan orsaka hjärninflammation. Med data om befolkningsmängd gjordes sedan en uppskattning att drygt 160 000 personer i de nio undersökta regionerna haft en TBE-infektion.
Antalet infekterade i studien är högre än Folkhälsomyndighetens siffror. Att man skulle hitta en högre andel var väntat, men man var förvånade över att mörkertalet verkar vara så stort.
– Den här studien visar att det kan vara upp till 90 procent eller mer av alla TBE-infektioner som inte leder till en anmälan i statistiken, säger studieförfattaren Bo Albinsson till Expressen.
Viktigt att vaccinera sig
Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Magnus Gisslén välkomnar den nya studien med nya data som har saknats för Sverige, även om det är förväntat att de flesta TBE-fallen är milda och aldrig diagnosticeras.
Han är dock inte förvånad över det höga antalet mörkertal, vilket han tror beror på att många som infekteras bara får milda symptom.
Gisslén understryker vikten av att vaccinera sig mot TBE om man bor eller vistas mycket i ett riskområde.