Enligt ny forskning visar ungdomar i Sverige i dag generellt svagare normer kring arbete, ansvar och tillit än tidigare generationer. De är också svagare jämfört med jämnåriga i andra länder. Försämringen är kraftig under de senaste decennierna.

I början av 80-talet svarade mer än 60 procent av landets ungdomar att det var fel att ta emot bidrag som man inte har rätt till – i dag är det bara en tredjedel som tycker så.

LÄS ÄVEN: 7 000 lediga jobb inom hotell och restaurang – samtidigt går 15 000 i branschen på a-kassa

Endast 16 procent anser att det är viktigt att barn lär sig hårt arbete. I länder som USA och Kanada är motsvarande siffror flera gånger högre.

– Det finns en oroande tendens till normupplösning i synen på bidrag. När unga inte ser något större problem med att fuska urholkas legitimiteten för välfärdssystemet. Det riskerar att undergräva både rättvisa och samhällskontrakt, säger Nima Sanandaji som skrivit rapporten.

Minskad tillit

Utöver en lägre arbetsmoral och ökad acceptans för bidragsfusk sjunker även förtroendet mellan människor – den sociala sammanhållningen som tidigare Sverige haft världsunikt höga siffror i och som legat bakom en stor del av det svenska samhällets tidigare framgångar.

Siffrorna visar att Sverige numera har betydligt lägre nivåer av mellanmänsklig tillit än övriga nordiska länder.

– Tillit är ett av Nordens viktigaste kapital. När den försvagas, som vi nu ser i Sverige, får det konsekvenser för allt från företagsklimat till samhällsgemenskap. Tillit gör det möjligt att samarbeta, investera och skapa nytt – utan att fastna i kontroll och misstro, säger Nima Sanandaji.

Samtidigt påstås att utrikes födda “ofta har starkare normer kring strävsamhet och arbetsmoral än de infödda” och att “det demografiska skiftet påverkar alltså inte nödvändigtvis normerna i negativ riktning – tvärtom”.

LÄS ÄVEN: Studie: Mångfaldsprogram kan öka spänningarna